Potrawy kuchni Baskijskiej

Baskowie szczycą się swoimi lokalnymi produktami oraz przywiązują olbrzymią wagę do podtrzymania tradycji swoich potraw. W dużych supermarketach znajdziemy specjalne oznaczenia z informacją z jakiego regionu pochodzi dany produkt oraz specjalne wyznaczone półki tylko z produktami lokalnymi, a w małych sklepikach znajdziemy tylko baskijskie specjały.

Z racji nadmorskiego usytuowania regionu, najbardziej typowe potrawy oparte są na rybach oraz owocach morza. Wizytówką są potrawy z dorsza w wielu postaciach tzw. bacalao a la viscaína – dorsz po biskajsku, czy też bacailaoa pil-pilean – dorsz w pikantnym sosie. Popularne są także regionalne sery, pieczone mięsa a wszystko to podawane jest z przeróżnymi sosami.

Znalezienie miejsca, gdzie serwowane są lokalne przysmaki nie stanowi żadnego problemu. Bary i restauracje znajdują się na każdym kroku, należy jedynie uwzględnić czas siesty oraz to, że duża część restauracji jest w niektóre dni tygodnia zamknięta (najczęściej w poniedziałki). Restauracje po czasie siesty otwierane są dopiero po godzinie 20, aczkolwiek często o tej godzinie byliśmy jedynymi gośćmi, a kelnerzy dopiero zaczynali się schodzić do pracy.

Kolejnym specjałem tego regionu  są słynne małe przekąski serwowane w każdym lokalu gastronomicznym, tzw. Pinchos. Baskowie z przygotowywania tych małych przekąsek uczynili sztukę. Pinchos to bagietka bądź specjalna mini kajzerka z właściwie każdym możliwym dodatkiem: od owoców morza, pastą z makreli, anchois, po grillowane ośmiornice czy też wędzone wędliny i sery z dodatkiem ostrych papryczek. W zależności od dodatków małe kanapeczki podawane są na zimno bądź są podgrzewane. Wybór jest przeogromny, a dbałość o szczegóły sprawia, że przekąską jest nie tylko smaczna, ale też miła dla oka.

Do pinchos podawana jest najczęściej szklaneczka piwa, bądź kieliszek białego wina Muscat. Natomiast w restauracjach, wieczorną porą serwowane jest lokalne czerwone wino (znane na całym świecie z obszaru Rioja). Szalenie popularnym  trunkiem  w tym regionie jest cydr, produkowany od pokoleń w okolicach miasta San Sebastian. Picie cydru jest tu celebrowane,  mieszkańcy  są znawcami tego trunku i są dumni z tradycji  przygotowania tego alkoholowego napoju.

Tradycją są także organizowane w specjalnie przygotowanych miejscach targi, na których możemy zakupić świeże owoce, warzywa, ryby i wędliny. Zaopatrują się na nich zarówno właściciele restauracji,  barów , jaki i lokalni mieszkańcy.

Dodaj komentarz