Kraj Basków

Kuchnia baskijska i jej regionalne smaki

24 maja 2018

Baskowie szczycą się swoimi lokalnymi produktami oraz przywiązują olbrzymią wagę do  tradycji swoich potraw. W supermarketach znajdziemy specjalne oznaczenia z informacją z jakiego regionu pochodzi dany produkt oraz specjalne wyznaczone półki tylko z produktami regionalnymi. W małych sklepikach znajdziemy wyłączenie specjały regionalne.

Potrawy z ryb, owoców morza oraz tzw. pinchos z tego słynie kuchnia baskijska. Wizytówką są potrawy z dorsza w wielu postaciach  bacalao a la viscaína (dorsz po biskajsku), czy też bacailaoa pil-pilean (dorsz w pikantnym sosie).

Kuchnia Baskijska to również wspaniałe  regionalne sery, pieczone mięsa oraz sosy dodawane do potraw.

Znalezienie miejsca, gdzie serwowane są lokalne przysmaki kuchni baskijskiej nie stanowi żadnego problemu. Bary i restauracje znajdują się na każdym kroku, należy jedynie uwzględnić czas siesty.  Część restauracji w niektóre dni tygodnia jest zamknięta (najczęściej w poniedziałki). Restauracje otwierane są dopiero po godzinie 20, aczkolwiek często o tej godzinie byliśmy jedynymi gośćmi, a kelnerzy dopiero zaczynali przygotowywać stoliki.

Kolejnym specjałem tego regionu  są  małe przekąski, tzw. Pinchos.

Baskowie z przygotowywania tych małych przekąsek uczynili sztukę. Pinchos to bagietka bądź specjalna mini kajzerka z właściwie każdym możliwym dodatkiem: od owoców morza, pastą z makreli, anchois, po grillowane ośmiornice czy też wędzone wędliny i sery z dodatkiem ostrych papryczek. W zależności od dodatków małe kanapeczki podawane są na zimno bądź są podgrzewane. Wybór jest przeogromny, a dbałość o szczegóły sprawia, że przekąską jest nie tylko smaczna, ale też miła dla oka.

Co piją Baskowie?

Do pinchos podawana jest najczęściej szklaneczka piwa, bądź kieliszek białego wina Muscat.  Wieczorem w restauracjach serwowane jest lokalne czerwone wino (znane na całym świecie z obszaru Rioja). Kolejnym szalenie popularnym  trunkiem  jest cydr, produkowany od pokoleń w okolicach miasta San Sebastian. Picie cydru jest tu celebrowane,  mieszkańcy  są znawcami tego trunku i są dumni z tradycji  przygotowania tego alkoholowego napoju.

Tradycją są także organizowane w specjalnie przygotowanych miejscach targi, na których możemy zakupić świeże owoce, warzywa, ryby i wędliny. Zaopatrują się na nich zarówno właściciele restauracji,  barów , jaki i lokalni mieszkańcy.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: