Kraj Basków

Kuchnia baskijska i jej regionalne smaki

24 maja 2018

W tym regionie lokalne produkty oraz tradycyjne dania to powód do dumy oraz jeden z elementów tożsamości kulturowej. W supermarketach specjalne wizytówki  informują z jakiego regionu pochodzi dany produkt.  Często cale alejki są tylko z produktami regionalnymi, a  małe sklepiki maja już wyłaczenie  sprzedaży produkty z Kraju Basków.

Potrawy z ryb, owoców morza oraz tzw. pinchos z tego słynie m.in. kuchnia baskijska. Wizytówką są potrawy z dorsza w wielu postaciach  bacalao a la viscaína (dorsz po biskajsku, czyli w sosie paprykowym), czy też bacailaoa pil-pilean (dorsz w pikantnym sosie).

Na liście obowiązkowych do spróbowania dań są: calamares fritos, skorupiaki percebes,  jeżowce w różnych sosach, talo con txistorra, delikatne ośmiorniczki (pulpo). Polecam!!!

Zwyczajowo jada się tu 3 posiłki dziennie. I warto się do tego trybu przyzwyczaić, głownie ze względu na sieste.  Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ta zasada tutaj ewidentnie nie obowiązuje gdyż śniadanie (czyli gosari) składa się wyłącznie z kawy oraz croissanta. Następnie bazkari, czyli  trzydaniowy obiad. (godz. 13-15). Zupa z tuńczyka to tradycyjne Marmitako (tutaj przepis),  przy obiedzie towarzyszy  wino, a na deser oczywiście kawa.  Godzina 20-22 to czas  kolacji (fari), czyli głownie lekkie produkt wędliny, ser, omlet, pinchos.

Znalezienie miejsca, gdzie serwowane są lokalne przysmaki kuchni baskijskiej nie stanowi żadnego problemu. Bary i restauracje znajdują się na każdym kroku, należy jedynie uwzględnić czas siesty.  Część restauracji w niektóre dni tygodnia jest zamknięta (najczęściej w poniedziałki). Restauracje otwierane są dopiero po godzinie 20, aczkolwiek często o tej godzinie byliśmy jedynymi gośćmi, a kelnerzy dopiero zaczynali przygotowywać stoliki.

Najważniejszym specjałem tego regionu  są  małe przekąski, tzw. Pinchos.

Dla Basków przygotowywane tych małych przekąsek jest sztukę. Pinchos to bagietka bądź specjalna mini kajzerka  z właściwie każdym możliwym dodatkiem przymocowanym wykałaczką: owoce morza, ryby: morszczuk, dorsz, pasta z makreli, jajka, anchois, tortilla de patatas, nadziewana papryka, grillowana ośmiornice (pulpo) czy też wędzone wędliny i sery z dodatkiem ostrych papryczek. W zależności od dodatków małe kanapeczki podawane są na zimno bądź są podgrzewane. Istnieją też jeszcze bardziej wyszukane, wykwintne propozycje.  Wybór jest przeogromny, a dbałość o szczegóły sprawia, że przekąską jest nie tylko smaczna, ale też miła dla oka. Szklaneczka piwa i pinchos to sposób na szybką przekąskę o każdej porze dnia.

Pinchos są używane jako pretekst do spotkań towarzyskich. Zazwyczaj grupa przyjaciół przechodzi z jednej tawerny do drugiej, pijąc małe kieliszki wina lub piwa i jedząc pinchos.

Co piją Baskowie?

Do pinchos podawana jest najczęściej szklaneczka piwa tzw. zurito (0,25l), bądź kieliszek białego wina zwanego txikito.

Wieczorem w restauracjach serwowane jest lokalne czerwone wino (znane na całym świecie z obszaru Rioja). Kolejnym szalenie popularnym  trunkiem  jest cydr, produkowany od pokoleń w okolicach miasta San Sebastian. Picie cydru jest tu celebrowane,  mieszkańcy  są znawcami tego trunku i są dumni z tradycji  przygotowania tego alkoholowego napoju.

Tradycją są także organizowane w specjalnie przygotowanych miejscach targi, na których możemy zakupić świeże owoce, warzywa, ryby i wędliny. Przyjemne klimatyzowane pomieszczenia i gwar panujący we wnętrzu  sprawia, że atmosfera zakupowa szybko się udziela.  Zaopatrują się na nich zarówno właściciele restauracji,  barów , jaki i lokalni mieszkańcy.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: